Op vakantie met de caravan, wat moet je weten?

Kamperen

Op pad gaan met je caravan is heerlijk. Je bent even helemaal weg van de dagelijkse sleur en kunt lekker gaan ontspannen. Je woning veranderd tijdelijk in een huis op wielen en je kunt volledig je eigen gang gaan. Maar hoe kun je je nou het beste voorbereiden op een vakantie met de caravan? Wat voor soort autoverzekering dien je af te sluiten? En wat voor rijbewijs heb je nodig? We geven hieronder een paar tips.

Goed verzekert is het halve werk
Indien je ieder jaar naar dezelfde camping gaat en deze buiten het hoogseizoen daar stalt, kan je veel gedoe besparen. Je kan alle spullen in de caravan laten staan en bij de volgende vakantie alleen je koffers pakken en met het vliegtuig naar de bestemming vliegen. Toch kun je er ook voor kiezen om ieder jaar een nieuwe plek te ontdekken. Je gaat dan met zowel de auto als de caravan lekker op pad. De auto verzekeren voor dergelijke schade is dan wel verstandig. Wanneer je buiten Nederland met de caravan op pad gaat, dien je een allrisk verzekering af te sluiten. Op deze manier ben je verzekert voor alle schade en kun je in het buitenland ook direct hulp krijgen. Niet elke verzekeraar biedt dit standaard in zijn allrisk aan, dus hier dient altijd nog even goed naar gekeken te worden.

Is je rijbewijs voldoende?

Over het algemeen kun je met een rijbewijs B gewoon met een caravan achter de auto rijden. De caravan mag dan niet zwaarder zijn dan 750 kg. Soms is dit wel toegestaan als de totale massa van het trekkende voertuig en de caravan niet meer dan 3.500 kg is. Zijn beide gevallen niet op jou van toepassing? Dan dien je een speciaal rijbewijs BE of B+ te behalen. Het is dan ook verstandig om van te voren je goed in te laten lichten over het gewicht van de caravan en jouw auto. Op deze manier kun je gemakkelijk en snel weten of jij over het juiste rijbewijs beschikt.

Installeer alles een ruim van te voren
Om op de dag voor vertrek de caravan voor het eerst aan te haken op de trekhaak van de auto is niet zo verstandig. Er zijn een paar zaken die ruim van te voren gecheckt dienen te worden. Zo moet de bandenspanning goed gecontroleerd worden. De bandenspanning van de caravan kan vaak een stuk hoger liggen dan die van de auto. Vaak staat in het instructieboekje van de caravan wel aangegeven wat de gewenste druk is. Daarnaast is de kogeldruk ook belangrijk. Dit is de verticale druk die op de trekhaak uitgeoefend wordt.

Tot slot kunnen kleine dingetjes nog even gecheckt worden. Kijk of de kastdeurtjes goed dichtzitten en of de autospiegels goed staan. Als alles in orde is, kun je met alle rust aan je reis beginnen!