Is je caravan of camper verzekerd met een autoverzekering?

Als je in het bezit bent van een camper en je gaat daarmee de openbare weg op, dan dien je hiervoor een camperverzekering af te sluiten. Een camper verzekering is ongeveer gelijk aan een autoverzekering. Ook bij een camperverzekering heb je keus uit een WA dekking, een WA+ beperkt Casco of een WA volledig Casco ook wel Allrisk genoemd. Als je auto niet verzekerd is dan kun je een hoge boete riskeren. Als de RDW opmerkt dat jij een auto op jouw naam hebt staan maar geen autoverzekering hebt, krijg je een boete van 400 euro. De RDW kan deze boete maar liefst drie keer per jaar opleggen. In totaal kan de boete voor een niet verzekerde auto en dus voor onverzekerd rijden oplopen tot 1.200 euro per jaar. Bij een caravan is het verzekeren een ander verhaal. Een caravan hoef je namelijk niet verplicht te verzekeren.

Dekt de autoverzekering schade aan de caravan?

Zolang de caravan of de vouwwagen achter de auto hangt, wordt de schade die jij veroorzaakt daarmee gedekt door de WA verzekering van jouw auto. Mocht jij op de camping dus een te krappe bocht maken met jouw auto-caravan combinatie en daarmee het hek eruit rijden, dan ben je verzekerd voor de gemaakte schade aan het hek. De schade die bij een ongeluk toegebracht wordt aan de caravan is helaas niet gedekt door jouw autoverzekering. Ook schade die ontstaat door brand of diefstal valt niet onder de dekking. Wil je meer zekerheid en je huisje op wielen beter verzekeren tegen schade? Dan kies je naast je autoverzekering ook voor een extra caravanverzekering.

Soorten autoverzekeringen

In Nederland is een minimale autoverzekering verplicht. Dit wordt een WA autoverzekering genoemd. Deze goedkope basisdekking is voor auto’s ouder dan 10 jaar meestal wel voldoende aangezien de waarde van de auto ook niet meer zo enorm hoog is. Alleen de schade die jij veroorzaakt met jouw auto bij de andere weggebruikers en de eventuele omgeving wordt vergoed. De WA+ beperkt casco dekt iets meer schade. Heb jij een auto tussen de 6 en 10 jaar oud dan is deze verzekering aan te bevelen. Je auto is ook gedekt tegen diefstal, brand, natuurschade en ruitschade. Is jouw auto jonger dan 6 jaar dan is een allrisk verzekering de juiste keus. Tijdens een ongeluk wordt dan ook de schade aan je eigen auto vergoed. Naast deze drie verschillende autoverzekeringen is het mogelijk om je autoverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan de inzittende verzekering, rechtsbijstand, verlengde nieuwwaarde, verlengde aanschafwaarde en vrije reparatiekeus.

Autoverzekering en vakantie

Als je met de auto op vakantie gaat is de aanvullende dekking “Pechhulp verzekering” wellicht erg prettig om af te sluiten bij je standaard autoverzekering. Natuurlijk hoop je er niet op maar pech onderweg tijdens je vakantierit komt geregeld voor. Met de pechhulp verzekering krijg je door heel Europa hulp. Er wordt getracht je auto ter plekke te repareren, mocht dit niet mogelijk zijn ontvang je direct vervangend vervoer. Pech met de auto komt nooit uit maar als dat gebeurd tijdens je vakantie is dat extra zuur. Zorg dat jouw vakantie niet verpest kan worden door autopech en sluit de extra aanvullende dekking af als je op vakantie gaat met de auto al dan niet met de caravan erachter. Wil je nog meer zekerheid? Sluit dan ook een caravanverzekering af.

Plaats een reactie